Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας
Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Ηλία Δημητρίου:
Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;
Σπούδασα Νομική (Law LL.B) στο University of Manchester και μετά ολοκλήρωσα το Bar Professional Training Course (BPTC) στο Manchester Metropolitan University, λαμβάνοντας τον τίτλο του Barrister at Law, στο Gray’s Inn.
Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;
Ασκώ το δικηγορικό επάγγελμα από το 2020.
Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;
Εργάζομαι στο δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε. και κατέχω την θέση του Associate. Συμβουλεύω και αντιπροσωπεύω πελάτες του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και χειρίζομαι κυρίως υποθέσεις που αφορούν την επίλυση εμπορικών και συμβατικών διαφορών. Χειρίζομαι προσωπικά δικαστηριακές υποθέσεις και διαιτησίες που αρμόζουν στα χρόνια εμπειρίας μου ως δικηγόρος, ενώ παράλληλα συνεργάζομαι με πιο έμπειρους δικηγόρους τους οποίους βοηθώ με τον χειρισμό των δικών τους υποθέσεων. Κατ’ επέκταση, ασχολούμαι επίσης σε μεγάλο βαθμό με υποθέσεις που αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα, συμβουλεύω και αντιπροσωπεύω νομικά και φυσικά πρόσωπα σε σχέση με την πώληση, ενοικίαση και αγορά ακινήτων, αναλαμβάνοντας τον χειρισμό κάθε είδους θέματος που σχετίζεται με συναλλαγές ακίνητης ιδιοκτησίας. Χειρίζομαι επίσης υποθέσεις που αφορούν ζητήματα αθλητικού δικαίου και από το 2020 είμαι μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Εθνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό Κύπρου (ΕΟΤΚ).
Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;
Ως νέος δικηγόρος, με ενδιαφέρει τόσο η παρούσα όσο και η μελλοντική κατάσταση του δικηγορικού επαγγέλματος. Κατά την άποψη μου, η θετική μελλοντική εξέλιξη του επαγγέλματος μας απαιτεί την συμβολή του κάθε δικηγόρου και ιδιαίτερα των νέων δικηγόρων. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου και την ελάχιστη πείρα που διαθέτω στην ενάσκηση του επαγγέλματος, ειλικρινά πιστεύω ότι μπορώ να συμμεριστώ τις απόψεις και τους προβληματισμούς του κάθε συναδέλφου, αφού όλοι μας βρισκόμαστε συναγωνιστές στον ίδιο καθημερινό αγώνα.
Όταν ο φίλος και συνάδελφος μου Χρίστος Νεοφύτου με προσκάλεσε να τον υποστηρίξω και να τον βοηθήσω με την συμμετοχή μου στον συνδυασμό του, θεώρησα ότι μου δίνεται μια ευκαιρία να συμβάλω και εγώ με τον δικό μου τρόπο στην βελτίωση του επαγγέλματος μας. Ως νέος δικηγόρος που έχει ενδιαφέρον για την κατεύθυνση του επαγγέλματος του αλλά και θέληση να συμμετέχει στην ανέλιξη του, έκρινα ότι οφείλω να πάρω την πρωτοβουλία να υποβάλω την υποψηφιότητα μου με σκοπό να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεισφέρω προσωπικά στην βελτίωση και αναβάθμιση της δικηγορίας στην Λευκωσία.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;
Όλοι οι δικηγόροι στην Λευκωσία είμαστε γνώστες των προβληματικών καταστάσεων που περιβάλλουν την ενάσκηση του επαγγέλματος μας. Αναβάθμιση και βελτίωση απαιτείται τόσο σε σχέση με πρακτικά θέματα που αφορούν την καθημερινή εξάσκηση του επαγγέλματος, όσο και σε σχέση με θέματα που αφορούν γενικότερα την δικηγορία. Η αποτελεσματική επίτευξη της απαιτούμενης αναβάθμισης και εξέλιξης προϋποθέτει καλή οργάνωση, συνεργασία, συντονισμό και προπάντων τον καθορισμό ξεκάθαρων και υλοποιήσιμων στόχων από τα μέλη του Συλλόγου μας. Συνεπώς, πρωταρχική μου προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής είναι να διασφαλιστεί ότι συνυπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις που αναφέρω ανωτέρω για να καταστεί αποτελεσματική και εύρυθμη η λειτουργία του Συλλόγου.
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην Λευκωσία, θεωρώ ότι το κυριότερο είναι αυτό των κτηριακών εγκαταστάσεων όπου στεγάζονται τα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας και τα Ειδικά Δικαστήρια. Επομένως, η λήψη κάθε δέουσας ενέργειας για την βελτίωση του κτηριακού προβλήματος είναι επιτακτικής ανάγκης. Πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί συντονισμός του Συλλόγου μας με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για το συγκεκριμένο ζήτημα να λαμβάνει προτεραιότητα στην ατζέντα της κάθε συνάντησης που θα πραγματοποιείται με τους αρμόδιους φορείς, αρχές και δημοσίους λειτουργούς. Παράλληλα, ως Σύλλογος οφείλουμε να αποταθούμε στα αρμόδια υπουργεία και σε κάθε αρμόδιο φορέα για να υπογραμμίσουμε με εμφατικό τρόπο την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζεται και να ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση για την επίλυση του. Ο Σύλλογος μας πρέπει να εστιάσει στην προώθηση εισηγήσεων που θα αποσκοπούν στην προσωρινή βελτίωση της προβληματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δικηγόροι της Λευκωσίας αλλά και στην τροχοδρόμηση ενός πλάνου που θα επιλύσει ολοκληρωτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την ανέγερση ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας αλλά και την επαναφορά των Επαρχιακών και Ειδικών Δικαστηρίων σε ένα ενιαίο χώρο.
Ως προτεραιότητα μου αναγνωρίζω επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο κάθε δικηγόρος της Λευκωσίας έχει επαρκή πρόσβαση σε κατάλληλα βοηθήματα και στηρίγματα που αποσκοπούν στην εξοικείωση με τους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας. Γενικώς επικρατεί μια ανησυχία ως προς την εφαρμογή των Νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί. Η επαγγελματική εκπαίδευση σε σχέση με τους Νέους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας πρέπει να συνεχίσει να προάγεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και παράλληλα πρέπει να τεθούν στην διάθεση των δικηγόρων όλα τα απαραίτητα εργαλεία προς αντιμετώπιση των διαφόρων ερωτημάτων που επικρατούν σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή των Νέων Κανονισμών. Το πνεύμα και η πρακτική εφαρμογή των Νέων Κανονισμών πρέπει να καλλιεργηθούν μεθοδικά και θεωρώ ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας μπορεί να συμβάλλει ενεργά προς τούτο.
Σε συνάρτηση των ανωτέρω, είμαι μεγάλος υποστηρικτής της ιδέας ότι η εξέλιξη του επαγγέλματος μας απαιτεί επένδυση στους νέους δικηγόρους και ενθάρρυνση της συμβολής τους. Επομένως, σε περίπτωση εκλογής μου θα έδινα προτεραιότητα επίσης στην ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των νέων δικηγόρων και στην προώθηση των απόψεων και προβληματισμών τους. Οι νέοι δικηγόροι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθοδηγητικά προγράμματα (mentoring programmes) που θα στοχεύουν στην ανέλιξη τους, καθώς επίσης και σε εκδηλώσεις, διαλέξεις και συναντήσεις που θα τους φέρνουν σε επαφή με πιο έμπειρους δικηγόρους αλλά και με μέλη του δικαστικού σώματος. Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων δικηγόρων αδιαμφισβήτητα θα επιτρέψει την προώθηση νέων πρωτοποριακών ιδεών για την βελτίωση του επαγγέλματος μας και ταυτόχρονα θα συνεισφέρει προς την ενδυνάμωση δεσμών μεταξύ δικηγόρων.